Vernissage bij DE BORGHT - Metamorphoses van Bart Ramakers

Bart Ramakers • Metamorphoses • DE BORGHT

Fotografische taferelenmaker Bart Ramakers staat bekend om zijn geactualiseerde versies van vertrouwde verhalen. Bij hem is Jezus een vrouw, gaat Mephisto naar de hemel, geeft Roodkapje de borst aan de wolf en krijgt Sneeuwwitje de appel van Paris. Hij is ervan overtuigd dat onze samenleving nieuwe rolpatronen en nieuwe mythen nodig heeft: bij hem staat niet de onoverwinnelijke held centraal, maar de genereuze moedergodin. Bij hem wordt de wereld niet gered door schuld en boete, maar door liefde. Het absolute goed en kwaad bestaan bij hem niet, goed en kwaad werken vaak in ondoorzichtige vermommingen en hebben elkaar meer dan eens nodig. Hij is ervan overtuigd dat onze geglobaliseerde wereld ook een geglobaliseerde hemel verdient, met goden uit allerlei windstreken. Gek genoeg gedragen zijn goden zich net als mensen: ze worden verliefd, zijn jaloers op elkaar, proberen elkaar te overtroeven, nemen wraak, maken er een boeltje van.

CF025320BLR.jpg

Dat goden zich net als mensen gedragen, is ook de rode draad bij Ovidius. “Alles verandert, niets gaat verloren” is het motto van zijn Metamorfosen (1 na Christus). En inderdaad, in deze bundel mythen veranderen goden in dieren, veranderen mensen in sterrenbeelden en bloemen en rivieren... maar niets gaat verloren. Ook bij Ovidius blijkt verliefdheid en liefde de drijvende kracht te zijn achter de lotgevallen van de goden. Adonis werd bemind door Aphrodite en Persephone, maar werd vermoord door de jaloerse Ares die zich vermomde als een wild zwijn. Uit zijn bloed ontsproten anemonen. De sportieve Hyacinthus werd bemind door Apollo, maar de jaloerse Zephyr blies een discus de verkeerde kant uit en de zieltogende Hyacinthus verandere terstond in een bosje gelijknamige bloemen.

Toen Bart Ramakers Hilde De Meyts en het team van DE BORGHT in Mechelen ontmoette, was dat het begin van een avontuurlijke samenwerking. Zij vatten het plan op om deze klassieke mythen te herscheppen… met bloemen. Nu zijn er wel meer schilders en fotografen die met stillevens verhalen vertellen, maar Hilde en Bart ontwikkelden een geheel nieuwe benadering, die je zelf kan komen ontdekken in DE BORGHT vanaf zaterdag 21 april. Test je kennis van de klassieke verhalen, en laat je overrompelen door de metersgrote taferelen. Hoe werd Persephone naar de onderwereld ontvoerd door Hades? Je komt het allemaal te weten in de Goswin de Stassartstraat 11 te Mechelen. Open dinsdag - zaterdag van 9 tot 18u. Maandag van 13 tot 18u.

Vernissage: zaterdag 21 april, 14:00.

Astrid Mora